Úgy néz ki, hogy idén sem ússzuk meg az erős levéltetű fertőzést: néhány hete már megjelentek a zöld változatok a frissen hajtó rózsákon, de az elmúlt napokban egyre többen jelezték, hogy találtak zöld és fekete levéltetveket a fákon és a dísznövényeken.
Mi is körbenéztünk a kertben, és találkoztunk is velük bőven. Az alábbi képeken egy labdarózsa ága látható, amit teljes hosszában elleptek a fekete levéltetvek, a másik képen pedig a szilvafa törzsére tett, ragacsos csíkcsapda hangya-fogása figyelhető meg. Ugyanis a hangyák szeretik a levéltetvek által kiválasztott, édes mézharmatot, ezért előszeretettel hordják fel a levéltetű-tojásokat a fákra, hogy ott "tenyésszék" őket.
Végre megérkezett a várva-várt eső, így talán a még eddig ki nem kelt vetőmagjaink is fejlődésnek indulnak a kertben. Idén a környéken többé-kevésbé sikerült megúsznunk a fagykárt a gyümölcsösökben, valamint a méhek munkájához is megfelelő volt az időjárás, így reménykedhetünk egy jobb évben a tavalyi után.
A hosszan tartó hűvös, párás idő azonban kedvez a gombabetegségek terjedésének. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan védhetjük meg tőlük a gyümölcsfáinkat.
Cikk tovább olvasása: A csapadékos idő hatása gyümölcsfáinkra
Cikkünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik most ismerkednek a zöldségnövények termesztésével, és szeretnének saját paprika- vagy paradicsom palántát nevelni. A leírtak természetesen más növényeknél is hasznosíthatók, ugyanúgy célszerű palántázni a káposztát, karalábét, karfiolt vagy a dinnyét.
Cikk tovább olvasása: Palántázási tanácsok kezdő kertészeknek
A hét végére ígért fagyok elmúltával lassan megérkezik a tavasz és a jó idő, így megkezdődhetnek a munkák a kertben. Az addig fennmaradó időben érdemes ellenőrizni szerszámaink állapotát, és beszerezni a február végén, március elején elvethető vetőmagokat. Emellett a fagyok elmúltával a gyümölcsfák és szőlők metszését is megkezdhetjük.
Sokan nem tudják, hogy egyes zöldségfélék és fűszernövények termesztéséhez nincs szükségünk kertre, mert sikeresen és könnyen nevelhetők balkonládában vagy cserépben is. Így a társasházakban élőknek sem kell lemondaniuk a friss, saját termesztésű zöldségekről, amik csak egy karnyújtásnyira vannak, és az ízük is teljesen más a boltban vásároltakéhoz képest.