Gazdabolt Tamási

Növényvédő szerek, vetőmagok,
szerves- és műtrágyák,
irtószerek, kötözőanyagok,
borászati kellékek

Idén sem volt eddig a legjobb időjárás a kertészkedők számára, a májusi sok eső és hideg miatt az uborkák és babok első vetései sokaknál nem keltek ki, így kénytelenek voltak ezeket újra elrakni. A meleg beköszöntével viszont fejlődésnek indultak a növények, így egyre több saját termesztésű zöldség kerülhet az asztalunkra. De hogyan tudjuk a továbbiakban is megóvni őket?

A kiskertek népszerű növényei: paradicsom, paprika

Sok helyen már felütötte a fejét a paradicsomvész, amely a talajból jut fel először a növény alsó leveleire, amelyek megsárgulnak, barnulnak, majd elszáradnak. Innen terjed tovább a fertőzés felfelé, míg végül az egész növény elszárad. A legjobb védekezési mód a megelőzés: ahogy nő a paradicsom, a földdel érintkező leveleket szedjük le, és használjunk réztartalmú, vagy más, erre a célra megfelelő növényvédő szereket. Ügyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására, ezek az egyes készítményeknél különbözőek lehetnek.

A paprika esetében is fontos a gombabetegségek megelőzése, a paradicsomoknál alkalmazható növényvédő szerek itt is használhatók.

Mind a paprika, mind a paradicsom esetén javasolt a kalciummal történő lombtrágyázás, mivel a növények stresszhelyzetben (pl. az időjárás hirtelen változásakor) nem képesek felvenni a talajból, ezért a már érő termésekből vonják ki a kalciumot, ezzel előidézve a csúcsrothadás jelenségét (a kocsánnyal szemben, a bogyó csúcsán egy barna folt keletkezik). Az öntözővizes kijuttatás azért nem javasolt, mert lehetséges, hogy azt sem fogja tudni felvenni a növény, viszont a levélről közvetlenül hozzáfér a szükséges tápanyaghoz.

Mi a helyzet a szőlőkben?

A szőlőkben sok helyen megjelent a peronoszpóra, bár egyes esetekben levéltünet nélkül, csak a fürtöket támadta meg. A hétvégére újra esőt ígérnek, ezért érdemes még védekezni a peronoszpóra és a lisztharmat ellen, hogy meg tudjuk védeni a termést. A bogyók szépen fejlődnek, nemsokára a fürtzáródás szakaszába lépünk, ezért most érdemes permeteznünk a szürkerothadás (botrytis) ellen is.

Ha pedig már úgyis kezünkben a permetező, akkor egy rovarölő szert is célszerű hozzákeverni a permetléhez, mivel a szőlőmolyok mellett nemsokára megérkeznek a szőlőkabócák, amelyek veszélyes vírusokat is terjeszthetnek, mint pl. az aranyszínű sárgaság, amely ellen a fertőzés megtörténte után már nem tudunk mit tenni.

Idén jónak ígérkezik a gyümölcstermés

Szerencsére a tavaszi nagyobb fagyokat megúsztuk, így idén talán többen élvezhetik a saját termesztésű sárga- és őszibarackot. Az almafák esetén érdemes odafigyelni a lisztharmatra és a varasodásra, illetve a kalcium utánpótlásra, amivel megelőzhetők a tárolási betegégek (termés foltosodása).

A fáinkon még előfordulhat levéltetű, vértetű vagy egyéb kórokozó, de ezek ellen már elegendő csak a megjelenésükkor permetezni. Ha viszont a szezon során nagyon meggyűlt a bajunk egyes gombabetegségekkel, akkor a gyümölcsök leszüretelése után, még leveles állapotban javasolt megpermetezni a fákat a megfelelő gombaölő szerrel, hogy ezzel is csökkentsük az áttelelő kórokozók számát. Ez ugyan nem helyettesíti a tavaszi lemosást, de segíthet abban, hogy a lehulló levelekről a következő évben ne indulhasson ki újabb fertőzés.

Laci Bácsi Gazdaboltja

7090 Tamási, Petőfi S. u. 5.

06 74 470 386

Sütik kezelése

Honlapunk sütiket használ a felhasználói élmény javításához. Ennek elfogadásához kattintson az Elfogadom gombra.