Gazdabolt Tamási

Növényvédő szerek, vetőmagok,
szerves- és műtrágyák,
irtószerek, kötözőanyagok,
borászati kellékek

Az enyhe tél kedvezett a gombabetegségek és rovarok áttelelésének, így különös figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre, hogy a szezonban kisebb fertőzési nyomás érje a gyümölcsfáinkat.

Lehet még lemosózni a fákat?

rügyek

Amennyiben még nem pattantak ki a rügyek, akkor elvégezhetjük a lemosó permetezést, de amelyik fákon már megjelentek a bimbók (barackfáknál van rá esély a meleg időjárás miatt), akkor azokat hagyjuk ki. Az optimális időpont a rügyek megduzzadásának ideje, még mielőtt kinyílnának. Ha több fafajtánk van, akkor ezt nehéz pontosan időzíteni, továbbá az időjárás is beleszólhat a munka ütemezésébe, ezért inkább ne várjunk vele az utolsó pillanatig.

Lehetőleg olyan permetezőszert válasszunk, amely tartalmaz rezet és ként, ezekkel a gombákat és az atkákat is gyéríthetjük, illetve ha sok gondunk volt tavaly a rovarokkal, akkor olajat is tartalmazó készítményeket alkalmazzunk.

Védekezés a monília ellen

Az elmúlt év hűvös, csapadékos időjárása nagyon kedvezett a monília fertőzésének, ami a termés károsításán kívül az ágvégek elhalását is okozza, ezzel pedig hosszú távon akár az egész fa tönkremehet. Az ilyen ágakat metszéskor a beteg rész kezdetétől 5-10 cm-rel lejjebb vágjuk vissza, hogy megállítsuk a fertőzést. Két fa metszése között érdemes fertőtleníteni a metszőollót, hogy megelőzzük a fertőzés továbbvitelét.

Idén se mulasszuk el a védekezést, amelyet virágzás idején három alkalommal javasolt elvégezni: a virágzás kezdetén, csúcsán, illetve sziromhulláskor, a megfelelő gombaölő szerekkel. Ezeket nyugodtan használhatjuk, nem ártanak a méheknek.

Őszibarack levélfodrosodás megelőzése

barackfa virágzás, levelek

Szintén a hűvös, csapadékos tavaszt kedveli ez a gombafajta, ami minden évben többé-kevésbé megjelenik az őszibarackfákon, és a levelek elszíneződését, felhólyagosodását, majd lehullását okozza. Közvetlen kárt nem okoz a fában, de így folyamatosan új leveleket kell nevelnie, ami gyengíti a termőképességét.

A védekezést az úgynevezett "egérfüles állapottól" (mikor a levelek elkezdenek előbújni) kezdjük meg, majd 8 nap múlva ismételjük, ha a friss leveleken még jelentkeznek a tünetek. Ha beköszönt a melegebb, szárazabb időjárás, akkor a betegség már nem fertőz tovább.

Mire figyeljünk még a virágzás időszakában?

Jellemzően a virágzás végén jelennek meg a szúróbogarak a gyümölcsfákon, amelyek a bibébe helyezik a petéiket, így a lárvák a terméssel együtt fejlődnek, miközben folyamatosan rágják azokat. Védekezni ellenük a sziromhullás időszakában tudunk, rovarölő szerek alkalmazásával, amelyek között vannak olyanok is, amelyek nem veszélyesek a méhekre, továbbá "méhkímélő technológiával" (naplemente előtt egy órával kezdhetjük meg a permetezést, amikor a méhek már elvonultak) gondoskodhatunk mind a termés, mind a beporzó rovarok védelméről.

Az időjárás változékonysága és a növények eltérő fejlődési állapota miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy az egyes kertekben mikor szükséges a fenti munkák elvégzése, de üzletünkben mindig személyre szabott tájékoztatást adunk az aktuális feladatokról, és az ehhez felhasználható anyagokról.

Laci Bácsi Gazdaboltja

7090 Tamási, Petőfi S. u. 5.

06 74 470 386

Sütik kezelése

Honlapunk sütiket használ a felhasználói élmény javításához. Ennek elfogadásához kattintson az Elfogadom gombra.