Időnként előfordul, hogy a jó minőségű szőlőből készült, megfelelő forrási folyamaton átesett borunkon valamilyen íz- vagy illathiba jelenik meg, esetleg az állaga megváltozik, zavaros lesz, vagy megváltozik a színe. Ezek egy része megfelelő borkezeléssel megelőzhető, ha viszont már megjelentek, mindenképpen szükséges orvosolni őket, ezekből veszünk most sorra néhányat.
Darabíz
Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, amelynek oka, hogy „darabban” maradt a bor, vagyis túl sok levegővel érintkezett, ezáltal káros folyamatok tudtak elindulni benne. Megelőzése egyszerű: mindig tartsuk tele a tárolóedényeket, különösen a fahordók esetén kell erre ügyelnünk, mert a fa az idő előrehaladtával magába szívja a bort, ezáltal csökken a benne levő mennyiség. Megoldás lehet az úszófedeles tartály alkalmazása, amelynek fedele köré paraffinolajat öntve elzárjuk azt a levegő elől, így nem kell a folyamatos visszatöltésről vagy kisebb edénybe való átfejtésről gondoskodnunk.
Seprőíz
Ha sokáig seprőn marad a bor (nem fejtjük le időben a belőle kiváló üledékről), akkor abból gázok szabadulhatnak fel, különösen meleg környezet esetén. Rendszeres fejtéssel megelőzhető, de ha már bekövetkezett, akkor a fejtés során szellőztessük is meg a bort – kis ideig tartsuk nyitott edényben, illetve öntsük át egyik vödörből a másikba.
Penészíz, dohosság
Nem megfelelően kezelt fahordók használatakor vagy penészes szőlő esetén fordulhat elő. Mossuk át a hordót trisóval vagy hordómosó folyadékkal, majd kiszáradás után égessünk benne kénszalagot, hogy kifertőtlenítsük.
Egéríz
Ha a bor szaga egérszagra emlékeztet, akkor valószínűleg ez a probléma. Kiválthatja rothadt szőlő vagy az erjedés folyamán keletkező melléktermék. Aktív szén használatával kezelhető.
Kénhidrogén (záptojás) szag
Ez még a leggondosabb borkezelés mellett is előfordulhat, függetlenül a tárolási körülményektől, akár több hordó közül csak egyben. Szerencsére nem túl gyakori, illetve a kezelése sem bonyolult: keverjünk finom szemcsés réz-szulfátot a borba, majd néhány nap múlva fejtsük át.
Barna törés
A darabízhez hasonlóan a bor oxidációja okozza, de itt már szemmel látható, barnás színváltozás is megfigyelhető. Megelőzhető a tárolók töltögetésével, ha már megjelent a probléma, akkor derítéssel, kénezéssel kezelhető.
Ecetesedés
Elszaporodó ecetsav-baktériumok okozzák, rendszeres töltögetéssel és megfelelő kénezéssel megelőzhető. Előrehaladott állapotában már nem kezelhető, de enyhén ecetesedő borból még főzhető pálinka, azaz borpárlat.
Borvirágosodás
Alacsony alkoholtartalmú boroknál gyakori, oxigén hatására a bor felületén szürkésfehér hártya jelenik meg. Megjelenésekor a hordót fel kell tölteni úgy, hogy az akonán (felső dugó helye) kicsurogjon, így a hártya is eltávolítható. Ez után fejtsük át a bort egy lekénezett hordóba, és gyakrabban töltögessük.
Ez a lista azonban senkit ne riasszon el a borászkodástól, hiszen a néha előforduló kellemetlenségeken túl mindig nagy élmény, ha az ember saját maga állít elő egy ilyen nemes terméket, ami nem csak saját fogyasztásra kiváló, de remek ajándék is lehet a rokonoknak, barátoknak.