Gazdabolt Tamási

Növényvédő szerek, vetőmagok,
szerves- és műtrágyák,
irtószerek, kötözőanyagok,
borászati kellékek

Időnként előfordul, hogy a jó minőségű szőlőből készült, megfelelő forrási folyamaton átesett borunkon valamilyen íz- vagy illathiba jelenik meg, esetleg az állaga megváltozik, zavaros lesz, vagy megváltozik a színe. Ezek egy része megfelelő borkezeléssel megelőzhető, ha viszont már megjelentek, mindenképpen szükséges orvosolni őket, ezekből veszünk most sorra néhányat.

Darabíz

borhibák, borbetegségek

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, amelynek oka, hogy „darabban” maradt a bor, vagyis túl sok levegővel érintkezett, ezáltal káros folyamatok tudtak elindulni benne. Megelőzése egyszerű: mindig tartsuk tele a tárolóedényeket, különösen a fahordók esetén kell erre ügyelnünk, mert a fa az idő előrehaladtával magába szívja a bort, ezáltal csökken a benne levő mennyiség. Megoldás lehet az úszófedeles tartály alkalmazása, amelynek fedele köré paraffinolajat öntve elzárjuk azt a levegő elől, így nem kell a folyamatos visszatöltésről vagy kisebb edénybe való átfejtésről gondoskodnunk.

Seprőíz

Ha sokáig seprőn marad a bor (nem fejtjük le időben a belőle kiváló üledékről), akkor abból gázok szabadulhatnak fel, különösen meleg környezet esetén. Rendszeres fejtéssel megelőzhető, de ha már bekövetkezett, akkor a fejtés során szellőztessük is meg a bort – kis ideig tartsuk nyitott edényben, illetve öntsük át egyik vödörből a másikba.

Penészíz, dohosság

Nem megfelelően kezelt fahordók használatakor vagy penészes szőlő esetén fordulhat elő. Mossuk át a hordót trisóval vagy hordómosó folyadékkal, majd kiszáradás után égessünk benne kénszalagot, hogy kifertőtlenítsük.

Egéríz

Ha a bor szaga egérszagra emlékeztet, akkor valószínűleg ez a probléma. Kiválthatja rothadt szőlő vagy az erjedés folyamán keletkező melléktermék. Aktív szén használatával kezelhető.

Kénhidrogén (záptojás) szag

Ez még a leggondosabb borkezelés mellett is előfordulhat, függetlenül a tárolási körülményektől, akár több hordó közül csak egyben. Szerencsére nem túl gyakori, illetve a kezelése sem bonyolult: keverjünk finom szemcsés réz-szulfátot a borba, majd néhány nap múlva fejtsük át.

Barna törés

A darabízhez hasonlóan a bor oxidációja okozza, de itt már szemmel látható, barnás színváltozás is megfigyelhető. Megelőzhető a tárolók töltögetésével, ha már megjelent a probléma, akkor derítéssel, kénezéssel kezelhető.

Ecetesedés

Elszaporodó ecetsav-baktériumok okozzák, rendszeres töltögetéssel és megfelelő kénezéssel megelőzhető. Előrehaladott állapotában már nem kezelhető, de enyhén ecetesedő borból még főzhető pálinka, azaz borpárlat.

Borvirágosodás

Alacsony alkoholtartalmú boroknál gyakori, oxigén hatására a bor felületén szürkésfehér hártya jelenik meg. Megjelenésekor a hordót fel kell tölteni úgy, hogy az akonán (felső dugó helye) kicsurogjon, így a hártya is eltávolítható. Ez után fejtsük át a bort egy lekénezett hordóba, és gyakrabban töltögessük.

 

Ez a lista azonban senkit ne riasszon el a borászkodástól, hiszen a néha előforduló kellemetlenségeken túl mindig nagy élmény, ha az ember saját maga állít elő egy ilyen nemes terméket, ami nem csak saját fogyasztásra kiváló, de remek ajándék is lehet a rokonoknak, barátoknak.

Laci Bácsi Gazdaboltja

7090 Tamási, Petőfi S. u. 5.

06 74 470 386

Sütik kezelése

Honlapunk sütiket használ a felhasználói élmény javításához. Ennek elfogadásához kattintson az Elfogadom gombra.