A jól megszokott fajták (pl. Desiree, Agria) mellett folyamatosan találkozhatunk újabb nemesítésű fajtákkal, de mi alapján tudjuk kiválasztani, melyik lenne számunkra a legmegfelelőbb?
Az egyik szempont lehet az érési idő: vannak rövidebb és hosszabb tenyészidejű fajták. Általánosságban elmondható, hogy a hamarabb érők kevésbé jól tárolhatók, bár már léteznek olyan korai fajták, amelyek hosszú nyugalmi idejűek, mint a Balatoni rózsa vagy az Esmee.
Fontos még a felhasználási cél is, hogy krumplisalátát, sült krumplit, vagy pürét szeretnék készíteni, de léteznek általános felhasználásra nemesített fajták is, amelyek szinte minden célra megfelelőek. Ezt a tulajdonságukat a csomagoláson „A”, „B” vagy „C” betűvel jelölik, ahol az „A” a legkevésbé szétfövő, ezért salátakészítéshez ajánlott, a „B” az általános, a „C” pedig a szétfövő, lisztesebb fajta. De találkozhatunk „A-B” vagy „B-C” jelölésekkel is, amelyek szélesebb körű felhasználásra alkalmasak.
A burgonya héjának és húsának színe is választási szempont lehet, de ez inkább egyéni ízlés kérdése, mert mindegyik héjszínben léteznek korai és későbbi érésű, valamint különböző felhasználási típusú vetőburgonyák. Sőt, időnként megvásárolhatók olyan különlegességek, mint a lila foltos vagy a kívül-belül lila fajták, amikkel egy kis egyedi színt csempészhetünk a megszokott ételeinkbe.
Mivel a nemesítés folyamatosan zajlik, és minden évben jelennek meg új fajták, ezért itt most nem írunk részletes listát a jelenleg elérhető típusokról és jellemző tulajdonságaikról, de boltunkban részletes felvilágosítást tudunk adni mindegyikről, hogy az igényeiknek legmegfelelőbbet tudják kiválasztani.