Gazdabolt Tamási

Növényvédőszerek, vetőmagok,
szerves- és műtrágyák,
irtószerek, kötözőanyagok,
borászati kellékek

A hét végére ígért fagyok elmúltával lassan megérkezik a tavasz és a jó idő, így megkezdődhetnek a munkák a kertben. Az addig fennmaradó időben érdemes ellenőrizni szerszámaink állapotát, és beszerezni a február végén, március elején elvethető vetőmagokat. Emellett a fagyok elmúltával a gyümölcsfák és szőlők metszését is megkezdhetjük.

Készítsük fel szerszámainkat, permetező gépeinket a szezonra!

Ellenőrizzük a szerszámaink állapotát, amennyiben szükséges, cseréljük ki a nyelüket, illetve élezzük meg a kapát, ásót, és fűrészeinket, hogy a jó idő beköszöntével nekiláthassunk a kerti munkának. Érdemes a permetezőt is kipróbálni, hogy a télen nem fagyott-e bele a víz, vagy nem ereszt-e valahol egy tömítés.

Milyen vetőmagokat lehet vetni ebben az időszakban?

Bár márciusban már várhatóan egyre melegszik a hőmérséklet, de még éjszakánként lehűl az idő, ezért ilyenkor még csak azokat a növényeket vessük el a szabadföldbe, amik bírják a hideget.

Ilyenek például:

  • Petrezselyem;
  • Sárgarépa;
  • Zöldborsó;
  • Retek.

A dughagyma ültetésével érdemes még várni pár hetet, amíg melegebbre fordul az időjárás, hogy biztosan ne fázzon meg a földben, és ne növesszen magszárat.

A palántának való zöldségmagok elvetését szintén érdemes március közepére halasztani, hogy az átlagosan 6-8 hétig tartó növekedésük végén már a megfelelően meleg talajba ültethessük ki a palántáinkat. Ha sokat várunk a kiültetéssel, akkor a száruk megnyúlhat, így elvesztik tartásukat, és kiültetéskor tönkremennek.

Gyümölcsfák és szőlők ápolása: metszés és lemosó permetezés

A melegebb napok beköszöntével a fáink és szőlőtőkéink is életre kelnek, megkezdődik bennük a nedvkeringés, és fajtától függően nemsokára kinyílnak a rügyeik is. Az ezt megelőző időszakban kell elvégezni a fák és szőlők metszését, ami egyrészt a lombkorona alakítását szolgálja, másrészt a felesleges ágak és vesszők eltávolításával növényeink a megfelelő helyre tudják koncentrálni növekedési erejüket. Ha nagyobb ágakat vágunk le, akkor használjuk faseb kezelő szert, ami meggátolja a betegségek növénybe jutását, és segítik a seb bezáródását.

A lemosó permetezést a rügyek megduzzadására, illetve a rügyek kipattanásának kezdetére érdemes időzíteni, mert ekkor bújnak elő az ott telelő kártevők, mint például az atkák és egyes gombabetegségek. Gombabetegségek ellen a réz és kéntartalmú készítmények, rovarok ellen pedig az olajat tartalmazó szerek a hatásosak. De kaphatóak olyan növényvédő szerek is, amelyek mindhárom hatóanyagot tartalmazzák, így minden károsítót tudunk gyéríteni, még mielőtt elkezdenének felszaporodni.

Laci Bácsi Gazdaboltja

7090 Tamási, Petőfi S. u. 5.

06 74 470 386

Sütik kezelése

Honlapunk sütiket használ a felhasználói élmény javításához. Ennek elfogadásához kattintson az Elfogadom gombra.
További információ Elfogadom Elutasítom